Skip to content

Anesteziolozi iz Francuske i BiH na simpoziju u KCUS-u

U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) od 26. do 28. juna 2008 god. održan je 14. simpozij anesteziologa i reanimatologa Federacije BiH u suradnji s Udruženjem anesteziologa Francuske SFAR.

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a prof.dr. Amira Durić kazala je da su simpoziju prisustvovali dr. Regis Bronchard, dr. Marion Bronchard, dr. Benjamin Tremey i dr. Guillaume Thiery iz Pariza i više od 100 anesteziologa i reanimatologa iz cijele BiH, te određeni broj hirurga.

Na simpozijumu su prezentirane teme iz oblasti reanimacije u sklopu abdominalnih oboljenja: abdominalna trauma, inflamatorna stanja u abdomenu – infekcije i ishemije debelog i tankog crijeva, nekrotizirajući pankreatitis, hipertenzivna stanja u abdomenu.

Suradnja Udruženja anesteziologa Francuske (SFAR) i ovdašnjeg udruženja započela je 1994. godine. Tad su SFAR i tadašnji predsjednik Udruženja iz Francuske prof.dr. C. Conseiller ponudili saradnju u cilju kontinuirane edukacije koja je realizirana kroz predavanja stručnjaka oba udruženja o najnovijim dostignućima iz oblasti ove struke uz prezentaciju savremenih protokola terapije i dijagnostike.